
Miksi henkilökohtainen brändisi on tärkeä? En tiedä sinusta, mutta ainakin minä olen utelias tietämään kenen kanssa bisnestä teen.
Jotenkin minulla on hienoinen aavistus, että en ole aivan yksin tämän tapani kanssa. Miten tämä uteliaisuus sitten näkyy ja miten siihen voi varautua? Miten minä ”selvitän taustat”? Mistä haen tietoa?
I don’t know who You are, but I’ll look You up on Linkedin and I’ll find You.
Henkilökohtainen brändisi on oman nimesi johtamista. Jollet sinä itse sitä tee, joku muu kertoo tarinasi tai tekemättömyytesi viestii omaansa. Oletpa sitten menossa asiakkaan luokse, hakemassa töitä tai tapaat uusia ihmisiä, sinut googlataan. Sori, mutta niin se vain on. Huolehdi siis, että sinusta löydetään se, mitä sinä toivoisit löytyvän.
Vanhat vaan ei vieläkään vanhentuneet myynnin portaat sanovat: ”Myy ensin itsesi, sitten yrityksesi ja vasta lopuksi myymäsi tuote.” Jos siis ostaminen on jo enimmäkseen digitalisoitunut pitää myynninkin olla digitaalista. Varaudu ja valmistaudu myymään siis myös levossa.
A) Löydy helposti ja asiakkaasi tai tuleva työnantajasi voi asettaa jalkansa ensimmäisen portaan reunalle. B) Näytä hyvältä, (mutta muista, että falski haisee myös digitaalisesti) ja ostajaehdokkaasi voi varata painonsa ensimäiselle askelmalle ja lähteä tavoittelemaan seuraavaa.
Sanotaan, että ostopäätös tehdään useimmiten jo ennen tarjouspyyntöä. Ja asia on varmastikin juuri näin, ensin on tunnettu myyjä, sitten yritys ja tarjouspyyntö on vasta tuotteeseen tutustumista.
Rakenna henkilökohtainen brändisi?
1. Googlaa nimesi
Tämä on ensimmäinen vaihe henkilökohtaisen brändisi rakentamisessa. Tiedä ensin mitä sinusta on jo olemassa. Tunne omat taustasi, jotta voit muuttaa ja parantaa niitä. Voi olla, että tulos on hyvä tai huono tai jopa totaalisen tyhjä, mutta jos et tarkista, et voi tietää mistä lähdet liikkeelle.
2. Kehitä lupauksesi
Kehitä henkilökohtaisen brändisi lupaus (Mission Statement, julistus tehtävästäsi). Aloita kirjoittamalla markkinointipuhe. Kirjoita tarina joka selittää tarpeen, syyn ostaa. Tämä tarina ei muodosta itsessään julistustasi, mutta auttaa sinua pysymään asiassa.
Toiseksi, perustele miten asiakkaasi tai kohderyhmäsi elämä voi olla parempaa kanssasi. Miten osaamisesi, tuotteesi tai palvelusi helpottaa hänen arkea tai juhlaa. Kerro myös mikä on sinun johtamiskulttuurisi? Miten sinun johtajuutesi vaikuttaa työelämässä, -yhteisössä, -kavereissa tai alaisten elämässä. Lisää tarinaan liiketoiminnan hyöty omistajille ja sijoittajille sekä miten sinä hyödyt kaikesta tästä.
Lopuksi tiivistä, uudelleen kirjoita, lyhennä, karsi, täydennä, paranna ja luetuta. Pyydä kollegaltasi arvio tarinasta ja vedä siitä omat johtopäätöksesi. Kun tarinasi on valmis, poimi siitä oleellinen hissipuheeksi tai Google-haun tiivistelmäksi. Muodosta lopulta tästä kaikesta yksi lause lupaukseksesi.
Katso tästä esimerkkejä voittoa tavoittelemattomien yhdistysten ja organisaatioiden lupauksista.
3. Digitalisoidu
Jotta voit rakentaa henkilökohtaisen brändin, on sinun luotava digitaalinen polkusi. Sinun pitää yksinkertaisesti tulla löydetyksi. Jos sinua ei löydy, et ole olemassa. Silloin et myöskään ole brändi.
Mutta miten rakennat oman digitaalisen polkusi? Miten tuot ajatuksesi esiin? Missä kerrot tarinasi?
Blogi
Ala kirjoittamaan blogia. Aloita jo tänään. Blogikirjoittaminen on paitsi löydettävyyden kannalta tärkeää (Google tykkää) niin myös palkitseva oppimisympäristö. Kirjoittaessa joudut (saat) hakea tietoa ja tukea ajatuksillesi. Voit varastaa ajatuksia joita sitten pääset parastamaan. Kirjoittaessa jäsentelet oppimaasi ja pääset siten syvemmälle tietoisuuteesi tiedoissasi.
Formal education will make you a living. Self-education will make you a fortune.
MailChimp
Kun sinulla sitten on blogi, jaa sen sisältö yleisöllesi. Erittäin hyvä jakamisen väline on uutiskirje. Uutiskirjeen (esim. MailChimp) avulla pääset seuraamaan kuka klikkaa sisältöäsi ja mikä sisältösi tulee klikatuksi. Voit myös A/B-testata otsikoita ja kuvitusta tai tekemiäsi nostoja sisällöstä. Kaikesta tästä saat poikkeuksena tavalliseen sähköpostiin kerättyä tilastotietoa.
Jos olet ammattilainen, eikä sinua vielä ole LinkedInissä, pidä tauko lukemisesta tässä kohdassa ja klikkaa itsesi heti sisään. Muista täyttää profiilisi huolella, sillä asiakkaasi tarkistavat profiilisi ennen kuin ottavat yhteyttä (jos ottavat).
LinkedIn järjestää CV:si fiksuun ja luettavaan muotoon, tarjoaa blogillesi alustan jos et sitä jo muualle ole perustanut, antaa mahdollisuuden linkittää mielenkiintoista sisältöä sinun osaamisalaltasi ja on ilmainen.
Lisäksi
Kun uskot, että edellä olevat ovat hallussa, laajenna brändisi polku myös muihin sosiaalisen median syvyyksiin. Mene Twitteriin, Facebookiin, Instagramiin, Pinterestiin, … maailman ääriin. Mutta muista, että ole säännöllinen. Kun saat yleisön rakennettua, he alkavat odottamaan sisältöäsi. Ethän halua pettää heitä tässäkään suhteessa. Sisältösi on henkilökohtainen brändisi.
1
Vastaa